جاهای دیدنی شیراز
با اینکه مسجد نصیرالملک یکی از جاذبه های دیدنی و مکان های گردشگری است، اما پس از گذشتن 150سال همچنان به عنوان عبادتگاه مورد استفاده قرار میگیرد. مسجدی بدون گنبد، که به دلیل قالب بودنِ رنگ صورتی در کاشی ها آن را مسجد صورتی ایران مینامند.
اگر قصد دارید به خارج از تهران سفر کنید و مخصوصاً مقصد گردشگری تان شیراز است باورتان نمیشود اگر بگویم باید برای بازدید از جاهای دیدنی شیراز حتماً سه یا چهار روز وقت بگذارید. حیف است به شهر شعر و شعور بروید اما سفر دل انگیزتان را با دیدنی های شیراز پر نکنید. با مجله دلتا بمانید تا خلاصه و مفصل برایتان از دیدنی های شیراز بگوییم. این مطلب یک راهنمای سفر به شیراز است که حسابی میتواند به شما کمک کند.
بازار وکیل شیراز
همین ابتدا باید بگویم اینجا فقط یک بازار نیست. چرا که شما هم خرید و تاریخ گردی می کنید؛ عکس می گیرید و به خوشمزهگردی میپردازید؛ هم خاطره میسازید، هم با دیدنِ رفت و آمد گردشگران سر شوق میآیید. یکی از اولین جاهای دیدنی شیراز و یادگاری از کریم خان زند، وکیلالرعایا. قسمتی از مجموعه وکیل که رقیب سرسخت باغ ارم شیراز هم هست.
برخی میگویند کریم خان زند پس از دیدن بازار شهر لار، فکر ساخت این بازار به سرش زد؛ اما او خودش هم نمیدانست که دارد قلب اقتصادی شیراز را میسازد. بازار وکیل شیراز ترکیب بازار سنتی و مدرن است. با کالاهای متنوع، باکیفیت و خوب که خریدتان را بهیادماندنی تر کنید راستی می توانید تا دلتان بخواهد فالوده شیرازی هم بخورید.
سعدیه شیراز
در شهر شیراز از هر کس سراغ سعدیه را بگیری، نشان خواهد داد. داخل یک خیابان زیبای شهر، در نزدیکی باغ دلگشا، محوطه ای با ستون های برافراشته و آراسته به گل و گیاه که گفته میشود ابتدا خانقاه بوده و سعدی اواخر عمرش را آنجا سپری کرده و پس از مرگ نیز همان جا دفن شده است.
طراحی این مقبره بسیار چشم نواز و زیباست و نامش از سال 1354 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته، مکانی بسیار دیدنی و زیبا که سعدیه را به یکی از جاهای دیدنی شیراز تبدیل کرده است.
باغ ارم شیراز
باغ ارم یکی از پر بازدید ترین جاهای دیدنی شیراز است و توسط کریمخان زند به بهشت امروزیاش تبدیل شد.
روزگاری حاج نصیرالملک شیرازی، این باغ را از خاندان ایلخانی خریداری کرد و عمارت فعلی موجود در باغ را بنا نهاد. با اینکه وی در حدود سال 1272 خورشیدی از دنیا رفت، درباره باغ ارم چنین توصیف هایی از خود به جای گذاشت.
«… بستانی است بی مثال و گلشنی است بهشت تمثال …، سروهایش سر به افلاک کشیده، عماراتی دارد شاهانه مشتمل بر تالاری که به واسطه دو ستون قوی پیکر برپااست و ارسیها، گوشوارهها و اتاقها و رواقهای دیگر را از فوقانی و تحتانی دارااست. آبشارهای متعدد از هر جانب آن روان است و سبزههای اطراف جویش چون خط بر گرد عارض نوش لبان…»
مسجد نصیر الملک
مسجد نصیرالملک به عنوان یکی از جاذبههای دیدنی و مکانهای گردشگری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و 150 سال قدمت دارد. مسجدی بدون گنبد با کاشیکاریها و مقرنسکاریهای مثال زدنی؛ که به دلیل قالب بودنِ رنگ صورتی در این کاشیها آن را مسجد صورتی ایران مینامند.
جالب است به شما بگوییم شما نمیتوانید برای بازدید از این مکان شگفت انگیز بروید ولی زیبایی های خیره کننده این مسجد را به تصویر نکشید. معماری شگفت انگیز مسجد نصیر الملک بدون هیچ اغراق ،گردشگران را از جای جای ایران و کشور های دنیا برای بازدید و گرفتن عکس به این مکان جذاب و دیدنی می کشاند.
مسجد عتیق شیراز
قدمت مسجد عتیق به قبل از اسلام باز میگردد که به عنوان عبادتگاه ساخته شد. البته مشخص نیست که این عبادتگاه آتشکده بوده یا چیز دیگر؟! اما قبلاً بنای این ساختمان پایه گذاری شده و آثاری از الگوی اصلی آن باقی مانده بود که در سال 281 هجری قمری “عمرو لیث” صفاری سنگِ اول این مسجد را بنا نهاد و در اواخر دوره ایلخانان، زمان شاه اسحاق، در سال 752 ه.ق ساختمان دارالمصحف به این مسجد اضافه شد. دارای بسیاری نسخ قرآنی خطی است.
با 6 درِ ورودی در چهار ضلع اصلی. آنچه بیشتر مورد توجه علاقمندان به معماری قرار میگیرد، ساخته شدن اضلاع به سبک خاصی است. که فقط در مسجد عتیق اتفاق افتاده است. ضلع شمالی رو به قبله. ضلع جنوبی پشت به آن؛ ضلع غربی رو به آفتاب، ضلع شرقی پشت به آن.
باغ نارنجستان قوام
باغ نارنجستان قوام شیراز یکی از دیدنی های بسیار معروف استان فارس است. باغی مشهور و تماشایی که یادگار دوران قاجار است. گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. فضایی فرح بخش دارد و موزه ای که اشیای اهدایی از پروفسور پوپ، ایران شناس آمریکایی، را در آن جای داده اند.
رد پای هفت هنر ایرانی را در این باغ می توانید ببینید. گچ بری، نقاشی سنتی، آینه کاری، حجاری، معرق و منبت کاری در همه جای آن به زیبایی هر چه تمام تر دیده می شود.
باغ عفیف آباد
این باغ نمونه کاملی از هنر گل کاری ایرانی است. یکی از جاهای دیدنی شیراز که میرزا علی محمدخان قوام الملک در سال ۱۲۸۴ ه. ق. آن را در یکی از مناطق عیان نشین شیراز بنا کرد.
یکی از بزرگترین موزه های سلاح خاورمیانه هم در آن قرار گرفته، یکی از قشنگ ترین باغ های شیراز که هرجایش را که بگردی بوی گلها مستت میکند.
ارگ کریمخان زند
ارگ کریمخان یا خانه کریمخانی، مهم ترین و بزرگ ترین بنای باقی مانده از دوره زندیه است. ترکیبی از معماری مسکونی و نظامی با برج و بارو در چهار طرف بنا. با دیوارهای 12 و برج های 14 متری، با اتاق ها و ایوان های نقاشی شده که باغچهها و آب نماها آن را به خوبی تزیین کرده اند.
کریمخان در مرکز شهر شیراز این بنا را ساخت اما چون فردی نظامی بود، برای امنیت اندرونی اش، این چهار برج را در چهار طرف آن، بنا کرد. به علاوه خندقی که امروزه خبری از آن نیست. ارگ، در اصل به معنی قلعه ای است که در میان قلعهای بزرگتر ساخته شده باشد. با اینکه این بنا نشانی از ارگ ندارد، اما مردم خودشان آنجا را به نام «ارگ کریمخان» نامگذاری کردند.
حافظیه
آرامگاه حافظ، این خداوند گار غزل در شمال شهر شیراز، با بنایی زیبا که یکی از خاطره انگیز ترین جاهای دیدنی شیراز است، قرار دارد. یک زیارتگاه که خود او پیش بینی کرده بود، مقبرهاش روزی زیارتگاه خواهد شد.
بر سر تربت ما چون گذری، همت خواه که زیارتگه رندان جهان خواهد بود
حافظیه از مهمترین جاذبههای گردشگری شیراز است که در بعضی سالها بیشترین آمار گردشگر را به خود اختصاص می دهد. تمامی مسافران و گردشگران داخلی و خارجی در سفر به شیراز حتماً از حافظیه که از آثار دوره زندیان است بازدید میکنند.
تخت جمشید
شهری است باستانی در مرودشت استان فارس، که توسط داریوش در دامنه کوه مهر، بنیان نهاده شد؛ نامش تخت جمشید است و تا قبل از این که توسط اسکندر مقدونی به آتش کشیده شود، پایتخت تشریفاتیِ امپراتوریِ سلسله هخامنشی بود. هر پادشاه که آمد در کنار آن کاخی برای خود، بنا نهاد وَ شهر تخت جمشید را گسترش داد تا به 125 هزار متر مربع رسید.
آنچه که پس از سالها از تخت جمشید به دست آمد، شکوه و جلال این دوره را تا حدودی به تصویر کشیدهاست. ستونهای سربهفلککشیده، نقشهای تراشیدهشده بر دیوار و سرستونها، وَ تندیسهای بالداری از انسان و حیوان همه و همه نشانه هایی از تمدن پرشکوه ایران باستان است .
سوغات و فالوده شیرازی
اصلاً نمیشود به جاهای دیدنی شیراز سر زد اما به خوشمزه های فارس نه گفت؛ پس لطفاً خیلی به کالری برنامه های غذایی تان فکر نکنید. دل به دریا بزنید و رژیم خود را بشکنید، کلوچه، مسقطی های سنتی شیرازی و حلوای مسقطی لاری ها را بچشید. نان برنجی فسایی ها و نان یوخه شیرازی را هم در سبد خرید تان بگذارید. راستی فالوده شیرازی هم بخورید.
همه نوع دست باف
در بازدید از جاهای دیدنی شیراز دست بافت هایی که حاصل دستان هنرمندان عشایر است و با طرح و رنگ و لعابشان جادو می کنند را فراموش نکنید. گبه ها را هم در بهترین کیفیت میتوانید بیابید. گلیم عشایر با نقش و نگارهایی از طبیعت. پارچههای رنگارنگ و همه نوع دست باف را میتوانید بخرید
عرقیجات شیراز
در آخر یادتان باشدکه این جا شهر بهار نارنج هااست. پس عرق بهار نارنج را هرگز از دست ندهید. خلال نارنج و پونه کوهی شیراز، گلنار فارس و… هم بهتر است فراموش تان نشود.
همچنین بخوانید:
خوشا اردیبهشت و شهر شیراز (+ویدئو)
شبِ جمعههای حافظ، در مسجد عتیق شیراز
عمارت شاپوری ، جاذبه شهر بهارنارنج ها