در چه مواردی مهریه به زن تعلق نمیگیرد؟
ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی میگوید به مجرد عقد، زن مالک مهریه میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن انجام دهد.
یکی از مهمترین حقوق مالی که در ازدواج برای زن ایجاد میشود مهریه است. تعیین مهریه برای زن پشتوانه مالی محسوب میشود، به محض اینکه صیغه عقد بین مرد و زن جاری میشود و زن به عقد مرد در میآید زن، مالک تمام مهریهای که با یکدیگر به نتیجه رسیدهاند میشود و هرگونه دخل و تصرف را میتواند در آن انجام دهد. زن هر زمان که بخواهد میتواند مهریهاش را درخواست کند و مرد موظف است آن را پرداخت کند. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی موارد عدم تعلق مهریه به زن میپردازیم.
موارد عدم تعلق مهریه به زن
بر اساس ماده ۸۹ قانون مدنی، هرگاه عقد بین زوجین چه دائم و چه موقت به نوعی باطل بوده و نزدیکی بین آن دو صورت نگرفته باشد حق گرفتن مهریه از زن ساقط میشود.
بر اساس ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی، اگر عقدی که بین زوجین صورت گرفته است به هر دلیلی فسخ شود و بین آنها هیچگونه رابطه زناشویی اتفاق نیفتاده باشد، در این موقع زن حق گرفتن مهریه را ندارد. این موضوع یک استثنا در بر دارد و آن این است که اگر مرد نتواند رابطه جنسی با زن برقرار کند در این صورت نصف مهریه به زن تعلق میگیرد.
در هنگامی که زوجین بخواهند طلاق بگیرند و زوجه دختر باکره باشد مهریه او نصف میشود.
اگر زن و مردی در مورد مهریه با یکدیگر صحبت نکرده باشند و قبل از تعیین کردن مهریه زن فوت کند و مرد رابطه زناشویی با او نداشته باشد، در این صورت مرد موظف به پرداخت مهریه نیست.
آیا به زنی که به شوهر خود خیانت کرده است مهریه تعلق میگیرد؟
در جواب این سوال باید بگوییم که مهریه حقوق مالی زن است که همواره مرد موظف است آن را پرداخت کند. عواملی از جمله خیانت و مرتکب جرم شدن از طرف زن باعث نمیشود که مرد مهریه او را نپردازد.
با مجله حقوقی دلتا همراه باشید