راز کودکان دفن شده در دیوارهای ارگ بم
کشف گورستان ایستاده کودکان در ارگ بم، یکی از کشفهای باستانشناسی بحثبرانگیز و عجیب ایران در چند دهه اخیر بوده است که همچنان بسیاری از زوایای پنهان آن آشکار نشده است.
ارگ بم باشکوهترین و قدیمیترین سازه خشتی دنیا در شهر بم است که هرساله گردشگران زیادی برای تماشای بقایای آن به دیدنش میروند ولی کمتر کسی از راز هولناکی که این ارگ با خود حمل میکند، خبر دارد. گورستان ایستاده کودکان در دل ارگ بم، قرار دارد و از عجایب تلخ و معماهای این مجموعه تاریخی است. با ما در مجله دلتا همراه باشید تا با گورستان ایستاده کودکان در بم آشنا شوید.
برای بررسی بیشتر درباره این ماجرا باید به سمت ارگ بم در کرمان برویم، جایی که با شنیدن این مطلب برای هر بازدیدکنندهای ایجاد ترس و وهم میکند. به اصطلاح به این قبیل از گردشگریها، گردشگری سیاه میگویند که در نوع خود بسیار جذاب است. سالانه افراد زیادی هزینههای بالایی را برای این سبک از گردشگریها اختصاص میدهند.
گورستان ایستاده کودکان در بم
پس از زلزله ویرانگر بم، باستانشناسان و کارشناسان جسد چند کودک و اسکلت نوزادهایی را در دیوارههای بلند و لابهلای حصارهای ارگ پیدا کردند.
تاریخچه گورستان ایستاده
باستانشناسان در ابتدا تعداد انگشتشماری استخوان را در میان دیوارهای ارگ پیدا کردند. ولی با پیگیریهای بعدی تعداد اجساد به ۱۲ و در نهایت نیز به ۶۸ کودک رسید. شیوه دفن کودکان در میان خشتهای ارگ باعث شده بود تا بسیاری از آنان بهصورت کاملا طبیعی مومیایی شوند و سالم باقی بمانند. اکثر این تدفینها در حصارهای خارجی ارگ بم، بهخصوص در ضلعهای غربی و شرقی انجام گرفته بودند.
نحوه دفن کودکان
جالب است بدانید، دفن بچهها به سه شکل انجام شده است. در نوع اول، کودکان کوچکتر کاملا در چینه دیوارها جای داده شده بودند و درواقع، چنان بود که از خشتهای دیوار بهجای تابوت استفاده شده بود. نوع دوم، بخشی از خشت را برداشته و کودکان را لابهلای آن جای داده بودند. در نوع سوم، اجساد را در گودیهای پس از تخریب دیوارها جای داده بودند.
یکی از محققان موضوع را اینگونه بیان میکند که قدمت بچهها مربوط به بازه زمانی پس از مرمت حصار در اثر حمله افغانها تا زمان ارگ در دوره قاجار بوده است.
پیشنهاد مطالعه: شما را دعوت میکنیم به مطالعه مطلب ارزشمند روستای حیلهور، روستای دفن شده در دل کوهها.