سرزمینی مرموز که سنگهایش آواز میخوانند!
قبوستان منطقهای تپهای و کوهستانی در شرق جمهوری آذربایجان است که مانند کتابی تصویری از تحولات تمدن بشر در این منطقه است. در هزاران سال گذشته، چه بر قبوستان گذشته است؟
قبوستان را «سرزمین بستر رودخانه خشک» مینامند، اما ۴۰ هزار سال پیش، این منطقه در شرق جمهوری آذربایجان سرسبز بود. پس از آخرین عصر یخبندان، مردم غارنشین گوزن و بز شکار میکردند و از دشتها و چمنزارها غذا برداشت میکردند و از دریای خزر ماهی صید میکردند. با مجله دلتا همراه باشید تا تاریخ هزارساله این منطقه را در پارک ملی قبوستان ورق بزنیم و با یکی از اولین آلات موسیقی بشر آشنا شویم.
پس از شکلگیری اولین تمدنهای بشر، گردشگران از شرق و غرب به قبوستان سفر میکردند و در غارهای آهکی اقامت میکردند و تا قرن بیستم رد پاهایی از خود روی دیوارهای این پناهگاهها به جا گذاشتهاند. این آثار سنگی در قلب پارک ملی قبوستان ، موزهای روباز و منحصربهفرد، قرار دارد. در این فلات سنگ آهکی در منطقه نیمه کویری، بیش از ۶ هزار حکاکی روی سنگ و صخره وجود دارد که با نام «سنگنگاره» شناخته میشوند.
اشکال هنری باستانی
سنگ نگارهها، باستانیترین آثار هنری است که از تمدن بشر به جا مانده است. موسیقیای در ارتباط با هنر سنگی وجود داشت؛ همچنین رقص، هنر و نقاشی نیز با این آثار مرتبط بودند. اما این روزها فقط سنگ نگارههای روی دیوار به جا ماندهاند. در این کنده کاریها میتوان تصویر جنگجویان، گاو نر، گوزن و بز، صحنههای از ماهیگیری و تصاویری از جانفشانی مردمان آن دوره دیده میشود.
این پناهگاهها به مدت چندین هزار سال هم محل زندگی انسانها بودند و هم محل عبادتشان. مراسمهای مذهبی و جادویی و همچنین عبادت اجداد و کوهستانها نیز در این غارها برگزار میشد.
پیشنهاد مطالعه: شما را دعوت میکنیم به مطالعه مطلب ارزشمند دهکده عجیب و مرموزی که دفن شده است!
همچنین بخوانید:
تنها نقطه از جهان که برای هیچ کشوری نیست!
جزیره شیطان، ترسناکترین زندان جهان!
سفر به روستای نفرین شده که اهالی آن کوتوله شدهاند!
سفر به ساکتترین و عجیبترین مکان جهان!
داروخانه طبیعی ایران، روستایی شفابخش!
با مجله گردشگری دلتا همراه باشید.