قدیمیترین بانک جهان در ایران
یکی دیگر از جاذبههای ایران که درباره آن میخواهیم صحبت کنیم، اولین بانک جهان است که در شهر یزد قرار دارد.
این صندوق امانات جهان (اولین بانک جهان) در ۵ کیلومتری شهرستان مهریز و ۴۰ کیلومتری شهر یزد واقع شده است. این بنا یکی از قدیمیترین و بزرگترین بانکهای جهان در گذشته بوده است. قدمت این بنا به دوره ساسانیان میرسد و در گذشته برای ذخیره سازی مواد غذایی، پول، طلا و زیورآلات مورد استفاده بوده است. این بنا معماری بسیار دقیق و شگفتانگیزی دارد؛ در ادامه با مجله دلتا همراه باشید تا بیشتر درباره اولین و قدیمی ترین بانک جهان بدانید.
اولین و قدیمی ترین بانک جهان
اولین بانک تاریخ بشر در شهر یزد و در روستای سریزد واقع شده است. سریزد یکی از روستاهای شهرستان مهریز است که قدمتی چند هزار ساله دارد. سالیان زیادی مردم برای اینکه وارد شهر یزد شوند، باید از این محدوده میگذشتند. به همین خاطر به این روستا، «سریزد» میگویند. البته در گذشته یزد با نام «ایساتیس» بین مردم مشهور بوده است و پیشتر از آن هم با نام «فرافر» معروف بوده است. دیدار از قلعه سریزد به عنوان مکانی برای سفر در زمستان میتواند فرصت مناسبی باشد تا هم از تعطیلات خود لذت کافی را ببرید و هم سفری در دل تاریخ داشته باشید. اگر به دنبال مکانی برای سفر در زمستان میگردید، مطلب جزیرهای شگفتانگیز با خاک خوشمزه را بخوانید.
صندوق امانات با ۴۶۸ حجره (قلعه سر یزد)
دور تا دور قلعه سریزد، خندق عمیقی کنده شده است. در قلعه به وسیله یک قرقره بالا و پایین میرود و وقتی آن را بالا میبرید با یک در دیگر روبرو میشوید. تنها راه ورود به این قلعه این در است چون فقط یک در دارد. در بالای این در حفرههای بزرگی وجود دارد که ممکن است هنگام بازدید از آنها برایتان سوال پیش بیاید که چرا آن حفرهها در آن بالا هستند؟ این حفرهها برای این است که اگر روزی غارتگر یا دزدی توانست وارد قلعه شود از این حفرهها آب جوش روی آنها بریزند. این قلعه از ۳ طبقه خشتی و گلی به وجود آمده است و مجموعا ۷۷۹۰ مترمربع مساحت دارد. این بنا ۴۶۸ حجره دارد که هر کدام از آنها متعلق به یک خانواده بوده تا اشیاء با ارزش خود را در آن نگهداری کنند و در هنگام هجوم دشمن نیز در این حجرهها پناه بگیرند.
علت ساخت بانک در روستای سریزد
شاید برایتان این سوال پیش بیاید که چه دلیلی داشته در روستایی دور افتاده بانکی ساخته شود که تمام وسایل ارزشمند مردم و تاجران در آن نگهداری شود؟!
دلیل ساخت چنین قلعهای در روستای سریزد، عبور جاده ابریشم از قسمت جنوبی این روستا، حدود ۱۷۰۰ سال پیش در زمان حکومت ساسانیان بوده است. همین موضوع، رفتوآمد تاجران در این منطقه را زیاد کرده و به طبع هر جا که تجار زیاد باشد، دزدان و غارتگران زیادی هم در کمین هستند. به همین دلیل مردم سریزد همیشه شاهد غارت و دزدی بودهاند. در نتیجه به این فکر افتادند که بهتر است اشیایی که برایشان ارزش داشت را در یک جا دور از خانه و کاشانهشان نگهداری کنند.
پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه بیشتر مطالب گردشگری، مطلب شهری در ایران که شما را پولدار میکند را مطالعه کنید.