مجازات قتل در تصادفات رانندگی
مجازات قتل در تصادفات رانندگی در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است.
زندگی امروزه دارای امکانات و پیشرفتهایی است که بیش از هر زمان دیگر انسان را با خود درگیر کرده است البته همیشه وجود امکانات برای آدمی مفید نبوده است. گاهی همین اسباب و وسایل، به انسان صدمات جبرانناپذیری وارد میکند. حتی گاهی با وضع قانون در راستا استفاده درست و پیشگیری نیز، باز هم نمیتوان از وقوع برخی از رخدادها جلوگیری کرد. یکی از این اسباب و وسایل پیشرفته ولی در عین حال پر خطر خودروها و اتومبیلهایی هستند که هر روز از آنها استفاده میکنیم. تصادفات بوسیله اتومبیل و فوت ناشی از آن امروزه شمار زیادی از مرگ و میرها را در بر میگیرد. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی قتل در تصادف رانندگی میپردازیم.
قتل در تصادف رانندگی
اغلب مردم گمان میکنند که مجازات رانندهای که با تصادف منجر به قتل دیگری شده است، قصاص است؛ در صورتیکه اینطور نیست و قتل در تصادفات رانندگی در میان انواع قتل، قتل غیرعمدی محسوب میشود و مجازات قصاص ندارد بلکه باید دیه پرداخت شود. در واقع میتوان گفت قتل در تصادفات رانندگی اگر به سه علت عمده زیر رخ بدهد، قتلی که رخ میدهد غیر عمدی است:
بی احتیاطی یا بی مبالاتی
رعایت نکردن قواعد و مقررات رانندگی
مهارت نداشتن راننده وسیله نقلیه
در واقع باید گفت حتی اگر تصادفی که رخ داده است به علت سرعت زیاد راننده یا سبقت غیرمجاز باشد باز هم باعث نمیشود که راننده مرتکب قتل عمد شود زیرا اگرچه راننده در نقض قوانین رانندگی قصد داشته است اما قصد کشتن کسی را نداشته است یا در رانندگی بدون گواهینامه نیز قتل عمد محسوب نمیشود.
مجازات قتل در تصادفات رانندگی
مجازات قتل در تصادفات رانندگی در قانون مجازات اسلامی به ترتیب زیر است:
شش ماه تا سه سال حبس
پرداخت دیه در صورت مطالبه اولیای دم
دیه باید از طرف اولیا دم مطالبه شود تا مرتکب ملزم به پرداخت آن شود، هم چنین اولیای دم میتوانند دیه را ببخشند اما بخشیدن دیه منجر نمیشود که مرتکب به طور کلی مجازات نشود زیرا این جرم ، یک جرم عمومی محسوب میشود و با بخشش اولیا دم، مجازات منتفی نمیشود، البته بخشش شاکی میتواند منجر به تخفیف در مجازات مرتکب شود مثلا قاضی میتواند حبس را به جریمه نقدی تبدیل کند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب اجرتالمثل، حقی در کنار نفقه و مهریه برای زنان مطالعه کنید.