هزینه قرارداد ملکی چگونه بین طرفین قرارداد تقسیم می شوند؟
هزینه قرارداد ملکی یکی از موضوعات چالشبرانگیزی است که در هر معاملهای محل سوال واقع میشود و حتی گاهی معامله را برهم میزند.
هزینههایی از قبیل هزینه انتقال سند ملک و هزینه بنگاه و کمیسیون اجاره آپارتمان را چه کسی باید بپردازد؟ برای پاسخ به این سوالات، در این مطلب از مجله دلتا به تقسیم هزینه قرارداد ملکی بین طرفین میپردازیم.
هزینه قرارداد ملکی شامل چه مواردی است؟
در هر معاملهای هزینههای رایجی وجود دارد که بدون پرداخت آنها معامله انجام نمیشود:
هزینه خلافی ساختمان، نوسازی و پسماند: این هزینه به شهرداری پرداخت میشود.
ثبت مبایعهنامه در سیستم سراسری: دفتر معاملات املاک ۵ درصد ارزش ملک را از طرفین معامله میگیرند.
هزینه دفترخانه برای تنظیم و ثبت سند: هزینه دفترخانه بر عهده خریدار و فروشنده است و بین آنها تقسیم میشود.
هزینه نقل و انتقال سند: اداره دارایی این هزینه را میگیرد، در صورتی که ملک در اجاره کسی بوده باشد، مالیات بر اجاره هم از طرفین معامله گرفته میشود.
هزینه انتقال سند ملک بر عهده کیست؟
گاهی در بنگاه معاملات املاک، بر سر تقسیم هزینه قرارداد ملکی نزاع درمیگیرد و تا حد برهم خوردن معامله پیش میرود. اما این مساله نیازی به درگیری ندارد. چرا که قبلا قانون تعرفههای ثابت و یکسانی را برای همه مشخص کرده است.
طبق قانون و عرف معاملات املاک هزینههای مربوط به دارایی و استعلام و امثالهم بر عهده فروشنده است اما هزینه ثبت سند در دفترخانه رسمی بین خریدار و فروشنده تقسیم میشود.
هزینه انتقال سند ملک بر چه مبنایی دریافت میشود؟
درصورتیکه ارزش ملک تا ۵۰۰ میلیون تومان برآورد شود، بنگاه تقریبا ۰.۵ درصد ارزش ملک را مطالبه میکند اما این هزینه را از یک طرف معامله نمیگیرد. بلکه نیم درصد را خریدار و نیم درصد را فروشنده میپردازد.
درصورتیکه ارزش ملک بیش از ۵۰۰ میلیون تومان برآورد شود، هر یک از طرفین معامله ملزم به پرداخت ۰.۵ درصد سهم خود هستند. اما برای مازاد آن هم باید ۰.۲۵ به بنگاه بپردازند.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی در این زمینه، تعیین خسارت قرارداد ملکی چگونه است؟ را مطالعه کنید.