گردشگری سیاه چیست؟ | dark tourism
البته از نظر برخی افراد دارک توریسم یا گردشگری سیاه اتفاقاً خیلی هیجان انگیز است، و جالب است به شما بگویم در ایران هم شهرهای زیادی وجود دارد که خیلی از علاقه مندان برای گردشگری سیاه به آنجا میروند.
اینکه ما هر روز نقاط مختلف را برای دیدن و گشت و گذار و گردشگری تعریف میکنیم تا روحمان تازه شود و حال دلمان خوب شود درست، اما! اما نکته ای وجود دارد؛ اینکه تا کنون هیچ انگیزه خاصی برای سفر تعریف نشده است. اما در صنعت گردشگری انگیزه نو پایی به وجود آمده که آن را گردشگری مرگ، گردشگری سیاه یا دارک توریسم مینامند. «مرگ» عجیب ترین عنوان برای انگیزه سفر است. اینطور نیست؟ این روزها گردشگرانی را میبینید که برای دیدن مکان هایی که به مرگ، بلایای طبیعی و … گرفتار شده باشند و یا به نوعی به آن مرتبط میباشند، سفر کرده و با شادمانی و هیجان از آنجا دیدن میکنند. با مجله دلتا بمانید تا در این مقاله شما را با مفهوم گردشگری سیاه آشنا کنیم.
گردشگری سیاه چیست؟
در بیان ساده «گردشگری سیاه»، یکی از انواع توریسم است. گردشگران برای بازدید از شهرها و مناطقی که گرفتار مصیبت شدهاند میروند. مناطقی که بلایای طبیعی مانند زلزله، سیل، سونامی، در آنها رخ داده. نقاطی که جنگ، قتل، مرگ های بی شمار و کشتار جمعی در آن ها اتفاق افتاده است؛ و در نهایت مکان هایی که به تسخیر ارواح در آمده و به دلایل کاملاً غیر طبیعی، حس ترس و هیجان گردشگران را بر میانگیزد، در رده «گردشگری سیاه» قرار میگیرند.
در این نوع صنعت گردشگری از مکان ها و شهرهای تاریخی که نامشان با مرگ، ترس و اتفاق های رمز آلود عجین شده باشد دیدن میشود و تورهای بسیار گران قیمتی در این مکان ها برپا شده و نقطه مشترک تمام این مکان ها مرگ است. اتفاقی ناشناخته که خیلی از این گردشگران معنا و چگونگی آن را نمیدانند، اما سفر به جاهایی که مرگ به هر طریقی جان انسان ها یا حیوانات را تهدید کند و یا حتی گرفته باشد، برای آن ها جذاب و هیجان انگیز است. این گردشگران، به راحتی سفر به ساحل و جنگل و هر نقطه زیبا را رها میکنند و به نقاط ترسناک و هراس برانگیز میروند.
البته از نظر این افراد دارک توریسم یا گردشگری سیاه اتفاقاً خیلی هیجان انگیز تر از یکی از انواع گردشگری است؛ و جالب است به شما بگویم در ایران هم شهر های زیادی وجود دارد که خیلی ها برای گردشگری سیاه به آنجا میروند. جاذبه های دیدنی آمیخته با ترس و وحشت که در مقاله ای دیگر، به آن ها اشاره کرده و به شما خواهیم گفت برای گردشگری سیاه به کدام یک از شهر های ایران سفر کنید. قبیله آدم خوار اردبیل، تالاب ارواح نوشهر یا قبرستان جن چابهار از آن دسته هستند.
تاریخچه گردشگری سیاه
بنابر گفته ها تاریخچه این نوع گردشگری به یونان باستان میرسد و شروع پیدایش آن را سال 1990 می رسد. همچنین اولین کمپانی که گردشگری سیاه را شروع کرد، گردشگران را به محل حادثه هواپیمایی هایدلبرگ در نیوجرسی آمریکا برد.
گردشگری سیاه یا دارک توریسم نخستین بار توسط فُلی و لنون (Foley & Lennon) از اساتید دانشگاه گلاسکو، در مجله بین المللی و علمی میراث تاریخی و فرهنگی عنوان شد. اما در سال 1993 برای نخستین بار رُجک (Rojeck) در مورد مناطق یا مکان های سیاه پر بازدید از این اصطلاح استفاده کرد.
راستش گردشگری سیاه آن قدر ها هم برای برگزار کنندگان تور این مناطق اصلاً سیاه و تلخ نیست. این متولیان معتقدند: دیدن سیاهی در تاریخ بشریت اتفاقاً مجذوب کننده هم هست. رفتن به مکان هایی که هدف اصلی آن ها، جذب گردشگر نیست و به صورت ناخواسته و غیر تعمدی ایجاد شده اند تا منبع تغذیه ای مناسب برای دنیای گردشگری باشند، کلی هم میتواند هیجان انگیز باشد.
گردشگری سیاه روی لبه تیغ
به نظرم، گردشگری سیاه مانند شمشیری دو لبه است که جنبه های مثبت و منفی را به یک نسبت در خود دارد. شاید دیدن فجایع انسانی به خودی خود جذابیتی نداشته باشد و شاید نتوان آن مکان ها را، نقاطی با جاذبه گردشگری دیدنی نامید. ولی وقتی در آنجا قرار بگیری، حتماً گردشگری بسیار هم متفاوت میشود. از نظر نگارنده نباید صرفاً جنبه های منفی و یا سود آور این شاخه از صنعت گردشگری را در نظر گرفت. شاید اگر ما هم مکان هایی را برایتان معرفی کنیم که میتوانید به عنوان ترسناک ترین و هیجان انگیز ترین مناطق ایران به آنجا بروید، شما هم بار و بندیل تان را ببندید و راهی سفر شوید. مثلاً قصاوت و پلشتی ها را با موزه عبرت تهران ببینید، هراس را در کلبه وحشت انزلی حس کنید و یا زمزمه مرگ را در کویر ریگ جن بشنوید.
همچنین بخوانید:
ترکیه رفتیم چی بخوریم؟ گردشی در غذاهای ترکی
با گردشگری پولدار شوید!
سفر کردم که از یادم بری!