گورستان اسرارآمیز بهشهر که مردگان در آن نمیپوسند!
قبرستان سفید چاه که به «قبرستان سپید» نیز شهرت دارد، از جاهای دیدنی استان مازندران به شمار میآید و و اولین قبرستان مسلمانان در ایران است.
با قدمتی که به دوره تیموریان بازمیگردد، مردم محلی بر این باورند که جسد مردگان پس از دفن در این گورستان، دچار پوسیدگی و تباهی نمیشود؛ باوری که طبق تحقیقات تا اندازهای درست بوده است. با مجله دلتا همراه باشید تا به گورستان سفید چاه بهشهر سفر کنیم.
معرفی گورستان سفید چاه بهشهر
قبرستان سفید چاه مربوط به دوره تیموریان است و از نخستین گورستانهای مسلمانان در ایران به شمار میآید. این اثر بهعنوان یکی از جاهای دیدنی بهشهر، در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۸۴۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
از اعتقادات جالب اهالی این روستا آن است که اگر در این قبرستان دفن شوند، جسد آنها سالم باقی میماند یا هیچ آسیبی نمیبیند. بر اساس بررسیهای انجام شده توسط پژوهشکدههای مختلف خاکشناسی، خاک این قبرستان دارای آهک بسیار است و اجساد در اینگونه خاکها با زمانی طولانیتر نسبت به باقی انواع خاک تجزیه میشوند. علت نامگذاری این قبرستان نیز بهدلیل خاک سفیدش است که به میزان بالای آهک آن برمیگردد.
البته در سالم ماندن جسد، نقش سنگ لحد و جنسش و نوع قرار دادن آن نیز بیتاثیر نیست. در این قبرستان از تخته سنگهای کوههای اطراف برای سنگ لحد استفاده میشود که این هم در دوام جسد موثر است. در باقی قبرستانها بهجای سنگ از تخته چوبی استفاده میشود که خیلی زودتر از سنگ تجزیه خواهد شد. شاید به همین دلایل بوده است که افراد مهم و سرشناس اطراف را در این قبرستان دفن میکردند.
دسترسی به قبرستان چاه سفید
برای دسترسی با خودروی شخصی، راهی شهرستان گلوگاه شوید و تا انتهای کمربندی غربی را بروید. از آنجا وارد مسیر روستای نیالا شوید. با عبور از روستای نیالا، دوراهی کیاسر و چاه سفید را خواهید دید. در این نقطه، سمت چاه سفید بپیچید. در ابتدای روستا، قبرستان واقع شده است.
سنگ قبرهای قبرستان سفید چاه
سنگ قبرها در هر منطقه و کشوری تحتتاثیر معماری و فرهنگ آن منطقه و کشور است. مثلا سنگ قبرهای اسپانیا و آفریقا قوسهای هلالی نعل اسبی دارد که خاص معماری این مناطق است. در جهان اسلام نیز سنگ قبرها اشکال متنوعی دارند که نمایانگر معماری هر منطقه هستند.
در قبرستان سفید چاه سنگ مزارها محرابی و صندوقی هستند که هر دو شکل در ایران پیشینه معماری دارند. طرح محراب که در اصل طرحی متعلق به دوران میترایسم است، پس از اسلام، از سده چهارم هجری قمری به بعد، بر سنگ مزارها حکاکی شد. در سنگ قبرهای محرابی قبرستان تاریخی سفید چاه، از نقوش تزیینی در تمام سطوح استفاده شده است .
بازدید از قبرستان سفید چاه
بازدید از قبرستان سفید چاه در تمام روزهای هفته و ساعات شبانهروز ممکن است و برای این منظور نیازمند پرداخت هزینه نیستید. البته در نظر داشته باشید که بهدلیل تاریکی، شبها امکان تماشای دقیق وجود ندارد.
پیشنهاد مطالعه: شما را دعوت میکنیم به مطالعه مطلب ارزشمند سفر به روستای نفرین شده که اهالی آن کوتوله شدهاند!
همچنین بخوانید:
سفر به روستای نفرین شده که اهالی آن کوتوله شدهاند!
روستای مرموزی در البرز که جزو نقشه ایران نیست!
چشمههای رنگارنگ با خواص درمانی اعجابانگیز!
تنگه تامرادی، شاهکار خطرناک طبیعت یاسوج
موزه شکنجه، مخوفترین موزه گردشگری
با مجله گردشگری دلتا همراه باشید.